למה לטעות זה הדבר הכי חכם שתעשו – אייל אורגד פסיכולוג מומחה מסביר
רחוב ויה דיי קאלצאיולי היה מעט אפלולי. שעת בוקר מוקדמת. הרחוב המתעקל מרוצף באבנים לא אחידות, אבל כבר מזמן אינך יכול לראות את הצבע האפור שלהן. לכלוך מצטבר, בוץ, דם וצואה זורמים בתעלה הפתוחה לאורך הרחוב. כלבים עזובים, חתולים ועוד חיות מסתובבים ומרחרחים את גופות שמושלכות בצדי הדרך. הנה מופיעה עגלה, נעה לאיטה במעלה הרחוב, רתומה לאתון. אפשר לזהות במעומעם ערימה של איברים מטלטלים הנה והנה עם תנודות העגלה הכבדות. יש סירחון נורא של ריקבון, והאוויר סמיך ומעיק ורווי בריח של מוות, עשן קטורת, וזיעה חומצית של אנשים מפוחדים. יש מי שעוטה מסיכה ארוכה דמוית מקור ממולאת בצמחי מרפא. פה ושם חולף על פניך נזיר ממהר לטקס תפילות נשמה. העגלה נעה לכיוון קצה הרחוב, שם ניצב בור ענקי שבו משליכים את הגופות ללא הבחנה, אחד על השני, אין קברים מסודרים, אין הלוויות מסודרות – רק ייסורים ודממה. זוהי פירנצה במהלך המגיפה השחורה במאה ה- 14 באירופה. מעניין שבתוך הכאוס הזה היו אנשים מסוימים ששרדו בזמן שקרוביהם נפלו. באופן מסתורי, חלקם לא חלו כלל למרות החשיפה לנגיף. מדענים שחקרו את התופעה גילו כי רבים מצאצאיהם של השורדים הללו נושאים מוטציה בגן 5CCR. HIV משתמש בקולטן 5CCR כדי לחדור לתאי מערכת החיסון ולהתרבות. אצל אנשים עם המוטציה, הקולטן פגום או חסר מה שמונע מהנגיף להיצמד לתא ולגרום להדבקה. מוטציה זו, כמו גם אחרות, היא טעות בהעתקת DNA. רוב המוטציות אינן מועילות ובחלקן אף מזיקות, אך חלק קטן מהן מעניק יתרון הישרדותי והופכות להיות כוח שמניע תהליכים של ברירה טבעית בטבע.
המוח האנושי בנוי ללמוד מטעויות. נוירוני שגיאה (Error neurons) מעבדים טעויות ומעדכנים את דרכי החשיבה שלנו. מחקרים מראים שהמוח מגיב חזק יותר לטעויות מאשר להצלחות, מכיוון שהן מספקות הזדמנות לשיפור. כך נוצרת למידה הסתגלותית, שמאפשרת לאדם להתאים את עצמו למציאות המשתנה.
במסורות רוחניות רבות, הטעות נתפסת ככלי מרכזי ללמידה, צמיחה והתפתחות רוחנית. בבודהיזם, למשל, הדרך להארה (נירוואנה) כוללת התמודדות עם כישלונות וטעויות. הבודהה עצמו התנסה בדרכים שונות לפני שהגיע להארה, והטעויות שביצע היו חלק בלתי נפרד מתהליך הלמידה שלו. הגישה הבודהיסטית מדגישה את החשיבות של מודעות עצמית והתבוננות פנימית, המאפשרות ללמוד מטעויות ולהתקדם בדרך הרוחנית.
ביהדות, המושג "תשובה" (חזרה בתשובה) מעיד על ההכרה בכך שהאדם עשוי לטעות, אך יש לו תמיד אפשרות לתקן את דרכיו. הטעות אינה נתפסת כסוף הדרך, אלא כהזדמנות לצמיחה והתקרבות לאלוהים. המסורת היהודית מעודדת למידה מתמדת והתפתחות, כאשר הטעויות משמשות כבסיס לשיפור עצמי.
גם בנצרות, הטעות והחטא הם חלק מהטבע האנושי, וההכרה בהם היא שלב חשוב בדרך לגאולה. הברית החדשה מדגישה את החשיבות של חרטה, סליחה וחסד, ומלמדת שהטעויות מאפשרות לאדם להבין את חולשותיו ולפנות לעזרת האל.
גם בסופיזם, הדרך להתקרבות לאל עוברת דרך התנסות אישית, הכוללת לעיתים טעויות וכישלונות. הסופים מאמינים שהטעויות הן חלק מהמסע הרוחני, ומאפשרות לאדם להתגבר על האגו ולהתקרב לאמת הפנימית.
בכל המסורות הללו, הטעויות אינן נתפסות ככישלון מוחלט, אלא כהזדמנויות ללמידה, התבוננות פנימית והתפתחות רוחנית. הן מהוות חלק בלתי נפרד מהמסע האנושי לעבר חוכמה, הבנה והגשמה עצמית.
הסופרת ג'יי. קיי. רולינג. התמודדה עם אתגרים אישיים משמעותיים, כולל נישואים שהתפרקו, מצב כלכלי קשה וגידול בתה כחד-הורית. היא תיארה את עצמה כ"כישלון הגדול ביותר שהכירה" באותה תקופה. היא הדגישה כי הכישלון היה בלתי נמנע, אך הוא גם היווה הזדמנות ללמוד על עצמה ועל מערכות היחסים שלה. היא ציינה כי הכישלון "שחרר אותי, כי הפחד הגדול ביותר שלי התממש, ועדיין הייתי בחיים". הכישלון אפשר לה להתמקד בעבודה שחשובה לה באמת – הכתיבה. היא הסבירה כי "מצאתי את עצמי חופשיה". בנאום בפני בוגרי אוניברסיטת הרווארד בשנת 2008, היא טענה שההתמודדות עם כישלונותיה חיזקה את נחישותה והובילה אותה להצלחה. היא אמרה: "הכישלון העניק לי ביטחון פנימי שלא הייתי משיגה בדרך אחרת".
וינסטון צ'רצ'יל, ראש ממשלת בריטניה בתקופת מלחמת העולם השנייה, התייחס בחיוב לחשיבות הטעויות והכישלונות כחלק מתהליך הצמיחה וההצלחה. בין דבריו המפורסמים האמירה הבאה:
"ההצלחה אינה סופית, הכישלון אינו קטלני: האומץ להמשיך הוא מה שחשוב." צ'רצ'יל מזכיר שהן הצלחות והן כישלונות הם זמניים, והחשוב ביותר הוא האומץ והנחישות להמשיך קדימה.
אז מה עושים אם טועים?
קודם כול, מכירים בכך שרגשות שליליים כמו כעס או עצב הם טבעיים בעקבות טעות. ההכרה הזו ברגשות היא שלב חשוב בתהליך הלמידה.
מתבוננים בטעות באופן אובייקטיבי. מנסים להבין מה הוביל לטעות אילו פעולות או החלטות גרמו לה ומה ניתן ללמוד מכך לעתיד. מנסים להתבונן בגורם אחד כל פעם. כך ניתן להבין מה בדיוק השפיע על התוצאה ומונעים בלבול.
כדי למנוע חזרה על טעויות מנסים לשבור תבניות ישנות של הרגלים. אפשר, למשל, לבצע שינויים קטנים בשגרה היומית שלכם כדי לעורר מודעות ולמנוע פעולות אוטומטיות שעלולות להוביל לטעויות.
והכי חשוב, להתייחס לטעויות כהזדמנויות ללמידה. שאלו את עצמכם: "מה אני יכול ללמוד מזה?" , "איך אני יכול לצמוח מזה?" "מה אעשה אחרת בפעם הבאה?"
ההכרה בכך שטעויות הן בלתי נמנעות מחד, ושהן הזדמנויות יקרות מפז ללמידה מאידך, מוטמעת עמוק בתרבות הארגונית של הארגונים הביטחוניים שלנו: צה"ל, שב"כ, מוסד, משטרה. בצה"ל התהליך המרכזי לכך הוא התחקיר, המבוצע לאחר כל פעילות מבצעית או אירוע חריג. המפקד האחראי עורך את התחקיר, ומטרתו להבין את מהלך האירועים, לזהות הצלחות וכשלים, ולהפיק לקחים ליישום עתידי. חטיבת התורה וההדרכה (תוה"ד) באגף המבצעים אחראית על קביעת הנהלים וההנחיות לתהליך זה, כפי שמפורט בהוראות הצה"ליות. המוסד למשל מקיים תהליכים פנימיים של בדיקה עצמית לאחר מבצעים ואירועים משמעותיים, במטרה ללמוד ולהשתפר. לדוגמה, בעקבות אירועים כמו ניסיון ההתנקשות הכושל בח'אלד משעל בירדן בשנת 1997, המוסד בחן את פעולותיו והפיק לקחים לשיפור תהליכי התכנון והביצוע של מבצעים עתידיים.
טעויות הן חלק מתהליך הצמיחה. וההתמודדות הנכונה איתן מאפשרת לנו להתפתח, לשפר את עצמנו ולהימנע מחזרה על אותן טעויות בעתיד.
לסיכום – ללמוד מהטעויות עם אייל אורגד פסיכולוג
אייל אורגד פסיכולוג מומחה מדגיש כי התפתחות אישית, מקצועית ורוחנית מתאפשרת רק דרך התמודדות אמיצה עם טעויות וכישלונות. גישה בריאה לטעות מאפשרת לנו ללמוד, להשתפר, ולהפוך לגרסה הטובה ביותר של עצמנו.
הטעויות הן חלק בלתי נפרד מהחיים, וכל אדם חווה אותן – מגדולי המנהיגים, דרך סופרים מצליחים, ועד כל אחד מאיתנו. אייל אורגד פסיכולוג מזמין אתכם לאמץ מבט חדש על טעויות: לא כאויבים, אלא כמורים לחיים.
אודות אייל אורגד פסיכולוג
אייל אורגד פסיכולוג מומחה ופסיכותרפיסט מוסמך מטעם איט"ה. הוא בעל ניסיון קליני נרחב בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT), לצד פסיכותרפיה פסיכואנליטית-דינמית ויונגיאנית. אייל אורגד הוא מוסמך התוכנית הקלינית של המבוגר בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, ומתמחה בטיפול הוליסטי המשלב גישות מגוונות, בהתאם לצורכי המטופל.
במהלך השנים צבר ניסיון רב במסגרות בריאות הנפש הציבוריות והפרטיות, בין היתר במשרד הביטחון, בשירותי בריאות הנפש, ובתפקיד קצין בריאות נפש במילואים. בנוסף, אייל אורגד כיהן כמנהל שירות פסיכולוגי, ומלווה כיום מטופלים במגוון מצבים ואתגרים רגשיים, תוך שילוב כלים מעשיים ועמוקים גם יחד.
זקוקים לליווי מקצועי ולתהליך טיפולי מותאם אישית?
צרו קשר עם אייל אורגד פסיכולוג במספר: 052-3595767.
כל שיחה היא צעד ראשון בדרך לשינוי.
לכתבות נוספות של הפסיכולוג אייל אורגד.